Installera vattenmantlad kamin

Den smartaste husägaren väljer en vattanmantlad kamin - bästa sättet att sprida värmen i hela ditt hus.

Varför ska jag det?  Jo, med en luftburen vanlig kamin värmer du rummet där den står, att få värmen att sprida sig tar tid. Du får ofta elda på effekt på ca. 3 kW för att inte få för varmt i rummet. Outnyttjad kapacitet helt enkelt. Men med en vattenmantlad lösning får man brasmys i rummet där kaminen står. Och 70 % av din brasvärmes kapacitet landar i ditt värmesystem.Du kopplar kaminen till befintligt vattenburet system
En braskamin (5 kW mot vatten) kan anslutas till vattentank på minst 250 liter. Så länge du eldar håller du huset varmt och ingen el används. Har man ett hus som direkt kräver 5 kW så är det lika bra att koppla direkt mot systemet. Men du kan inte lagra värme som i en ackumulatortank.

Har du redan en ackumulatortank som lagrar värme
Då får du den mest energismarta lösningen. Det som du tjänar på att köpa våra inbyggda Brunner kaminer är att den tyska tillverkaren Brunner har optimerat funktionen med en kompromisslös konstruktion. Det som behövs är styrutrustning för värmereglering som fungerar mot din lagringstank. Och 70 % av din brasvärmes kapacitet landar i tanken. Som en sorts bank med värme, fast utan ränta.

Är du mogen för att förnya ditt värmesystem
Det är en större investering där du behöver en värmeberedare (aukumulatortank) som lagrar värme. Du lagrar all energi från kaminen som sen levererar uppvärmning i hela huset och till dusch/bad. Brunners ackumulatortank gör att du kan växa i den takt du vill. Koppla på andra energikällor som solfångare. På vintern värmer du med kamin och på sommaren håller du vattnet varmt med solfångare

Energismart
Det mest resurssmarta alternativet är att koppla vår vattenmantlade kamin till en ackumulatortank. Men du kan också ansluta direkt.
Vilket val du än gör så får du ut optimalt med värme ur din vattenmantlade kamin när du eldar i ditt hus.

Fyra saker att tänka på innan man går från tanke till handling :

  • Extern tilluft (förbränningsluften till kamin) måste dras in i golvet eller yttervägg
  • Vattenledningsrör måste dras från kamin till teknikrummet/tanken
  • Kaminsystemet ska "funka" mot befintligt system
  • Räkna med dubbel investering mot en traditionell kamin


Frågor vi ofta får av våra kunder:

- Idag värms huset av en bergvärmepump (CTC) Den har en vattenvolym på 223 l med ingång för en
extra värmekälla. Är volymen för liten för en vattenmantlad kamin?
Svar: Våra fristående kaminer har max effekt mot vatten på 7 kW. Det beror på hur mycket effekt som går ut i huset när du eldar. Har du en kamin som ger 7 kW mot vatten och 5 kW skickas ut mot värmesystemet då lagrar du bara 2 kW i tanken. Med en inbyggnadskamin har du effekt mot vatten på ca. 10-12 kW . Du har dock alltid koll på temperaturen så jag skulle säga alla våra kaminer utom Amelia som ger 24 kW passar ditt behov.

- Går det att elda i en vattenmantlad kamin om det blir  strömavbrott eller kokar den sönder då?
Svar: Det finns en nödströmanläggning att köpa som tar över drift av pump vid strömavbrott. Den kostar 4000 kr men måste kompletteras med ett bilbatteri.

- Vad sparar man?
Svar: Du sparar i princip lika mycket energi på elräkningen som du skulle få ut av eldningen i en likvärdig effektfull braskamin. Men du har kontroll över den värme du får ut. Med en dockningstank som lagrar vattenvärmen har du en sorts bank på kort sikt helt enkelt. Fast utan ränta!

- Hur fungerar den?
Svar: Den är för småhushåll som har vattenburen uppvärmning och som vill koppla ihop vattenmantlad värme med resten av värmesystemet. Man behöver en styrning och en dockningstank som gör att du kan komplettera värmesystemet med energikällor som ex. vattenmantlat, kökspanna, mark/bergvärmepump, luft/vatten värmepump

- Egentligen kan man väl köra systemet utan tank också? Hur lång tid tar det då ungefär innan vattnet svalnat och man inte har någon värme längre? Om man räknar på de vattenvolymer era kaminer har.
Svar: Så länge man eldar så får man ut värme till huset och det funkar så länge effekten förbrukas i huset. Går bra vid stora hus där effektbehovet för huset är större eller lika med kaminens aktuella effekt. När man slutar elda så finns inte mycket lagrad energi i kaminen så den räcker inte speciellt länge. Hur länge beror på vilken effekt huset kräver och hur stor vattenvolym kaminen har. Men inte länge!


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.