Kamin med tilluft, ja eller nej?

Ventilationen i ditt hus är avgörande för hur man får bra drag i sin kamin.

I inte så nytt hus
Ett äldre hus med mekanisk ventilation som är välisolerat, som har treglasfönster och få luftventiler i väggarna räcker syret bara för de som bor där. Då finns risk att en braskamin inte får in syre nog i brännkammaren. Detta kan avhjälpas genom att öppna upp extra luftventil i rummet där kaminen står. Men det bästa är att tillföra syre direkt till kaminen med installation via slang ut ur huset.

I ett nytt hus
Tilluft ansluts i första hand utifrån. I de fall förbränningsluft måste tas direkt från rummet behöver man komplettera med alternativ luft från tex ventil i vägg eller fönster.
I nya hus brukar ventilationen vara välplanerad och det kan finnas undertryck på grund av fläktar i ventilationen. Huset är anpassat i sin helhet utan braskamin (som behöver syre från rummet). Ex. kan undertryck göra att kaminen får dålig fart och till och med pyser ut rök när man öppnar luckan. Här ska man koppla på tilluft utifrån. I många fall går det ändå med en extra luftventil i väggen. Men bara efter rådgivning med fackfolk.

Passivhus
Installera alltid kamin med tilluft utifrån.


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.