Renovera skorsten - Skorstensrenovering


Många småhus har en befintlig murad skorsten. Eller din öppna spis behöver konverteras till inbyggnadskamin. Något som tillför huset ett stort värde. Om man ska installera en fristående braskamin eller inbyggnadskamin och inte har en skorsten, så kan det bli en dyr historia.

Har man en fungerade och godkänd skorstenskanal så tar det inte många timmar för en hantverkare att göra denna installation. Räkna med ca. 3500-4000 kr för monteringen av kaminen till skorstenskanalen. Glöm inte ROT. (30% av kostnaden är det ROT-avdrag på)

Funderar man på att installera en kamin så bör man kontakta sotaren för att göra en bedömning om skorstenen skick. Visar det sig att den läcker och att skorstenskanalen är trasig då måste man renovera skorstenen. Räkna med ca. 2200:- per meter kanal inklusive material och arbete. Men se upp för standardprissättning.

En skorstensrenovering görs på två sätt. Antingen monterar man ett insatsrör – böjligt rör – slang inne i skorstenskanalen. Eller så glidgjuter man kanalen. Vilken metod som passar bäst för att renovera skorsten beror väldigt mycket på skorstenens skick samt användningsområde. Och vilken metod skorstensinstallatören själv föredrar.

En skorstenskanal som sidodras ska med fördel renoveras med rörliga insatsrör. Enklast och billigast.
En rak skorstenskanal som är rektangulär och inte kvadratisk och som renoveras med insatsrör på ex. Ø 120 mm förlorar volym och då är det bättre att glidgjuta kanalen. Moderna kaminer ska ju helst kopplas till kanaler på minst Ø 150 mm för att få bästa drag.
Det är alltid bra att tänka först på hur stor Ø eller innermått din kanal har innan du bestämmer dig för metod. Materialkostnaden för insatsrör/slang är dyrare men arbetet enklare och billgare.
Luras inte av det standardpris som många ger våra kunder. Det är priset 1500 kr/meter som man hör överallt. Det stämmer bra om skorstenskanalen är ca. 4-5 meter. Inkl. på- och avetablering, provtryckning m.m. På priset 1500 kr/m är 70% arbete och 30% material och det är rimligt.
Det säger sig självt att ett insatsrör i skorstenskanal på 6-9 meter i ett 2-våningshus inte är så mycket mer arbete för att montera än för ett 1-plans hus.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.